čtvrtek 25. července 2013

Domácí šablony

Vítejte! :)
V nedávném článku o tisku z želatinové desky pomocí šablon typu "co dům dal" jsem slibovala pokračování na toto téma - a dnes svůj slib plním. Mám vyzkoušeno, nafoceno a upraveno, tak hurá do práce!
Někdy jsou originální, koupené šablony fajn, některé zkrátka nahradit nejdou, ale výsledkem je pak jistý stupeň uniformity, který ne každému vyhovuje.
Na druhou stranu objevování nových, mnohdy opravdu netušených, možností, zapojení fantazie do procesu a radost z jedinečných výsledků je neopakovatelná. Kdo to zažil, ví přesně o čem mluvím! :)

Ve svém článku jsem zmiňovala použití "krajkových" umělohmotných deček/prostírání, ale nezdokumentovala jsem je - dnes to napravím a začnu jimi. Často jsou k nepřehlédnutí už díky svým úžasným barvám... ;)


Tyhle šablony (ano, slovo "dečky" či "prostírání" budiž zapomenuto, povýšíme je na výtvarný materiál ;)...) se dají s úspěchem použít nejen na tisk z želatinové desky, ale i při práci s barvami ve spreji - tam dosáhnete dokonce lepších výsledků.

Další, na YT často zmiňovaný, způsob je jednoduché obtočení jakéhokoliv základního tvaru gumičkami - výborný efekt udělá váleček (Tady ale pozor! Použijete-li kuchyňský, riskujete nenávratné obarvení. Doporučuji obalit před prací smršťovací fólií nebo si zkrátka koupit na výtvarnou práci jeden extra.) nebo např. dřevěná dětská kostka:



Tu lze použít různě - otiskováním do vzoru šachovnice vznikne zajímavý vzor (v mém případě jsou otisky střídavě otočené o 90°):



Kostkou můžete na želatinovém plátu také pootočit a vytvořit (zde nepravidelný) vzor s kruhovými motivy:



Kostkou samozřejmě nemusíte barvu jen snímat z plátu, ale po namočení do barvy jí můžete přímo tisknout.

Další nápad také není z mé hlavy, inspirovala jsem se na tomto blogu - jedná se o šablony vytvářené pomocí tavné pistole a horkého lepidla (geniální věci bývají obvykle jednoduché, že? :)...). Na nepřilnavou podložku (non-stick craft sheet, pečící papír, skleněné kuchyňské prkénko...) si pomocí tavné pistole vytvoříte doslova jakoukoliv masku/šablonu:




Tento typ jde opět využít buď při našem tisku z želatiny...




...nebo - potřebujete-li přesnější, vykonturovanější obrysy, použijte sprej:




Přeji domácnost plnou zajímavých pomůcek použitelných k výtvarné práci a budu ráda, když se vrátíte a pochlubíte se se svými "úlovky"! :)
Petra

1 komentář:

  1. Úžasný! Díky moc! Ty šablony vytvořené pomocí pistole nemají chybu a kostičky do šachovnice jsou luxusní :o)

    OdpovědětVymazat