pátek 10. května 2013

Krabička

Napsala: Pampelína Lena

Máme tu další páteční večer a s ním článeček na blogu. Dnes to bude návod. A na co?  Na to, jak si udělat krásnou krabičku ve velikosti, kterou potřebujete.

Jdeme na to...


Miluji krabičky. Krabičky všech velikostí, barev. Buď je koupím hotové a dozdobím, nebo je ráda vyrábím sama. A dnes se podělím o jeden návod na moc hezkou krabičku s pevným okrajem, kterou si můžete udělat v jakékoliv velikosti. Stačí si jen přizpůsobit rozměry.

Co budete potřebovat? 
  • dvě velké čtvrtky grámáže minimálně 220g
  • kovové pravítko, ostrý nůž
  • tužku
  • nůžky
  • lepidlo v tužce, případně lepidlo v rolátku
  • knihařskou kost nebo řezačku s ohýbacím nádstavcem
  • gumu na tužku


Nejprve si připravte nákres. Určitě ho doporučuji. Usnadní vám spoustu práce a předejte tak případnému tápání. Já vám nakreslila rozpis na krabičku o velikosti 10 x 10 centimetrů a výšce 3 centimetry. Nákres je jen ilustrační. Podle něj si můžete zhotovit krabičky různých velikostí a výšek.




Moje krabička je o něco větší. Měří 12 x 16 x 5 centimetrů. Nejprve si připravte nákres, který jste si zhotovili podle mého návrhu. Tento nákres si pomocí tužky a pravítka přeneste na čtvrtku papíru. 


Plné čáry vyřízneme pomocí ostrého nože, nebo vystřihneme nůžkami. Přerušované čáry značí ohyb. Ten naznačíme knihařskou kostí, nebo pomocí řezačky s ohýbacím nádstavcem. 



A máme hotový polotovar. Pozor! Předkreslení tužkou doporučuji ponechat po celou dobu práce. Prostě nemazat. Lépe se v čarách budete orientovat. Pomocné čáry vymažte až po úplném vystřižení a naohýbání polotovaru.
Před dalším krokem doporučuji zkusmo krabičku poskládat tzv. nasucho a upravit pomocí nůžek případné přesahy a nesrovnalosti. 

Nyní se pusťte do lepení. Boční ,,křidélka'' složte směrem k sobě a přilepte je k bočnímu dílu pomocí lepidla, nebo si můžete pomoci lepidlem v rolátku. Zůstane nám jeden a půl centimetrový přesah, který přehneme a přilepíme jej přes ,,křidélka''. Totéž uděláme na protější straně.


Doporučuji, abyste si pohlídali rohy krabičky, tak aby se do díly dobře kryly. Hezky je to vidět na detailu hnědého víčka.


Zbývá založit a přilepit přesah postraních dílů. Při lepení si pomozte knihařskou kostí. Přilepením přesahů se nám celá krabička krásně zpevní. A máme hotový spodní díl.


Víčko vyrobíte stejným způsobem. Aby dobře sedělo, doporučuji přidat k základnímu rozměru 0,5 centimetru a výšku upravit podle výšky krabičky. Moje víčko má rozměr 12,5 x 16,5 x 2,5 centimetrů. A máte hotovou krásnou krabičku, kterou si můžete libovolně přizdobit.




 A takto dopadla před časem tato krabička...





Žádné komentáře:

Okomentovat