čtvrtek 20. června 2013

Jak být malířem, aneb vybarvujeme obrázky

Miluji kouzlení s inkousty. Jdou použít na spoustu věcí, nejen na razítkování, tak jsem tentokrát pro vás přichystala malý návod na to, jak vybarvit obrázek pomocí vodního štětce a Distress inkoustů.




A co budete potřebovat? Vhodné razítko ( já si vybrala úžasné máky od Hero arts), kvalitní čtvrtku, Distress inkousty v různých odstínech, Staz-On - voděodolný inkoust, vodní štětce (lze je nahradit obyčejnými), akrylové bloky, skleničku s vodou na opláchnutí štětců a hadr, nebo ubrousek, staré noviny na podložení.
Začněte tím, že si na kvalitní čtvrtku Staz-Onem natisknete vybraný motiv.





Nyní si rozmyslete, v jakých barvách byste obrázek chtěli mít. Vyberte vhodné odstíny Distress inkoustů, nachystejte si k ruce skleničku s vodou, štětce naplňte vodou, hadr, větší akrylový blok, případně staré noviny na podložení a jdeme na to.

Na akrylový blok naneste inkousty.





Nyní navlhčete štětec (stačí jen lehce, pak už to není třeba, protože tělo štětce je naplněno vodou, která pomalounku samovolně stéká a nemusíte ho tedy stále namáčet) a začněte vybarvovat. Začněte nejsvětlejším odstínem (já začala nejsvětlejší modrou). Postupně přidávejte tmavší odstíny a stínujte. Na štětec vůbec nemusíte tlačit, nejlepší jsou lehounké tahy vedené jední směrem, většinou shora dolů. Pokud malujete několika odstíny jedné barvy, není nutné štětec vymývat. Pokud přecházíte k jiné barvě, vypláchněte jej ve skleničce s vodou a lehce osušte hadrem (to proto, aby vám přabytečná voda neudělala na obrázku kaňku) a pokračujte ve vybarvování.






Vodní štětce jsou k dostání ve třech velikostech. Já nejčastěji používám střední velikost, nejtenší je vhodný na stonky a drobné motivy a největší se hodí na vybarvování velkých ploch, zde jsem ho použila na vybarvení pozadí.

Pokud se rozhodnete vybarvit i pozadí, použijte větší množství inkoustu a velký štětec. Vždy se snažte vybarvovat jedním směrem - z hora dolů, či ze strany na stranu. Pozadí není nikdy jednolité. Ale i z toho můžete udělat přednost. 




Já jsem okraje hotového obrázku ještě opatinovala pomocí houbičky a tmavého Distress inkoustu. Potom jsem tento okraj lehce navlhčila vodou v rozprašovači (Mini Mister) a dosušila horkovzdušnou pistolí (můžete nechat uschnout samovolně). Jak vidíte, pozadí se krásně rozpilo a sjednotilo.







Nebojte se barvy míchat mezi sebou. Nebojte se použít neobvyklé barevné kombinace, zde vidíte, že modré i hnědé máky mohou vypadat hezky.





Budu se těšit na Vaše výtvory. 




1 komentář:

  1. jej dakujem za postup ako sa pracuje s tymi stetcami. Nikdy som nevedela ako na to.. :)

    OdpovědětVymazat