neděle 21. července 2013

Máte rádi želé?

Takovou tu třaslavou věc, co se dává na dorty nebo se z ní dělá aspik s uzeninou? I kdyby ne, klidně čtěte dál, protože dnes z želatiny nebudeme vařit jídlo, ale úplně něco jiného. A tím něčím je jedna pomůcka určená k tisku. A taky se nesmíte bát toho, že se umažete, jinak je to úžasné, skvělé a zábavné. Uvidíte, že vás to pohltí, tak jako nás.

A začnu trošku z kraje a oklikou...
Před nedávnem mne oslovila kamarádka Petra, jestli už jsem zkoušela gelli printig. Přiznám se, že ne. A tak jsem začala hledat. Hmmm, moc se mi to líbilo a taky hrozně ráda zkouším pořád něco nového. Jenže kde vzít tu zázračnou desku vyrobenou z minerálních olejů, imitující želatinový plát? Objednat ji? No, nebyl by to až takový problém, je k mání dokonce už i v Evropě, jen ta cena mne tedy nenadchla. Nebyl by problém je dovézt ve větším množství z Ameriky, ale ve výsledku se dostaneme na úplně stejnou, ne-li vyšší částku.
No a jak jsme tak koumaly, Petra přišla s tím, že bysme mohli podobnou desku uvařit.... :-))))

A tak jsem se jednu krásnou neděli, vyzbrojena vědomostmi načerpanými z Googlu a z různých blogů o tisku a gelli desce, někde mezi vývarem, řízky a telecím na šalvěji, pustila do vaření toho zázraku. V tento okamžik už měla Petra první várku za sebou ;-)

Musím konstatovat, že to vyšlo skvěle. Ačkoliv jsem ze začátku měla obavy, jestli to vůbec ztuhne a bude to mít potřebnou konzistenci vhodnou k našemu účelu. Protože každá želatina je jiná a konstalace hvězd řídíci naše kroky většinou taky :-))))

Ale konec tlachání a jdeme na to ;-) Ukážu vám, jak se dělají zázraky, tedy spíše originální tisk pomocí želatinové desky, akrylových barev a různých pomůcek.

Co budete potřebovat:

Na gelli desku:

  • želatinu (klidně i dortovou) já použila tu živočišného původu koupenou v Lidlu (tři balíčky)
  • horkou vodu ( v mém případě dva litry), hrnec, vařečku
  • nádobu na nalití želé - plech, tác s vyšším okrajem... já použila velkou dortovou formu na ,,knihu,, vyloženou fólií, která mi po zatuhnutí umožnila lepší manipulaci s plátem

Na tisk:
  • akrylové barvy - na e-shopu je mám v úžasné barevné škále
  • štětec
  • váleček na nanášení barev
  • silikonová razítka, masky, krajky... zkrátka vše, co lze otisknou
  • rozprašovač s vodou
  • větší nádobu s vodou
  • hadr,  hodí se i vlhké ubrousky
  • různé papíry a čtvrtky
Nejprve si podle návodu připravte želatinu. Já použila živočišnou a stačilo trojnásobné množství Lidl prášku na dva litry vody. Ve výsledku a dle velikosti formy vám možná bude stačit i méně. Prostě musíte experimentovat ;-) Připravenou směs jsem nalila do velké formy vyložené fólií. Nechala vychladnout a uložila do lednice, aby želé zatuhlo. 


Vyšlo to krásně. Plát jsem pomocí folie vytáhla z formy a položila na podložku, která snese případné zašpinění a můžete ji po použití vyhodit, nebo použijte starý igelitový ubrus. Plát je pevný a přitom pružný. Takto připravená deska vám v chladu vydrží dle našich zkušeností až dva týdny! :-)


A nyní už si vezměte do ruky barvy a pomocí špachtle je naneste na želatinový plát:


Nanesené barvy rozetřete po plátu štětcem, nebo pomocí válečku:


Nyní už můžete vyrobit první otisk, nebo použijte jakýkoliv předmět, třeba silikonové razítko a několikrát je do barvy otiskněte. Razítko sejme barvu. 


Vezměte jakýkoliv papír a přiložite jej na barvu. Lehce uhlaďte a sejměte jej...


Kuk! Copak tam asi je a jak to vypadá?


Máme první tisk:


Na desku můžeme přidat další trošku barvy, a znovu ji rozetřít válečkem:


Přiložit masku:


A přes ni udělat další otisk a další...


A zase zbytek barvy z desky nestírám, jen ji překryji bílou a opět sejmu barvu pomocí masky:


A máme další, podle mne je nejpovedenější:



A jedeme dál... naneseme další barvy, otiskneme razítko a kuk:


A zase trochu bílé... něco poťapat maskou, přiložit, uhladit... a honem, jaké bude asi překvapení :-)


Zbytek barvy sejmout malým kouskem papíru (co kdyby to k něčemu bylo...)



Pokud chcete nanášet úplně jiné odstíny, nebo na závěr uklidit, jde vše krásně setřít vlhkým ubrouskem.


Mějte jen na paměti, že tenká vrstva barvy v letním horku rychleji schne. Já si pomáhala tím, že jsem vše sem tam lehounce pokropila vodou z minimisteru.
Také všechny pomůcky hodně rychle zasychají, proto doporučuji, dejte si k ruce hlubší a větší nádobu s vodou a razítka (NE dřevěná a cling!) a masky po použití odkládejte do ní. Vyhnete se pak úpornému drhnutí pomůcek, hlavně razítek po skončení práce.





Určitě také nahlédněte k Petře na její super vychytávky.
Je to skvělá a zábavná technika. Budu čekat, že se pochlubíte svými dílky.

Mějte fajn léto.

Vaše Lena


6 komentářů:

  1. What fabulous backgrounds! Thanks for sharing your creative process!

    OdpovědětVymazat
  2. Leni, jste s Petrou ženy činu! Já se na to chystám asi rok, stále jsou ale přednější věci...mělo by mne to vyhecovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli, nebýt Petry, tak to mám dodnes jen vykoumané ;-) ale když už jsem to měla uvařené, bylo hřích to nezkusit, jen tedy ta fotodokumentace postupu byla dost krkolomná - barvy byly i na foťáku :oD

      Vymazat
  3. A jak dlouho to vydrží než se to zkazí? Nebo je to navěky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to napsáno v textu - popisu - v lednici zakrytá fólií asi dva týdny. Je ideální pro vyzkoušení nebo když mám prostě volno a náladu tvořit... ;-)

      Vymazat