pondělí 2. března 2015

Clean and Simple


Ahoj,

Připravila jsem pro vás článek o tom, co to vlastně Clean and Simple je. Již přes rok se tomuto stylu věnuji a občas zaznamenám i úspěch v challenges neboli soutěžích na dané téma. Tento styl jsem se musela učit, musela jsem zapomenout na styly, kterými se v našich končinách tvoří. Je to úžasný, jednoduchý a elegantní styl, který vás jistě nadchne. Tento styl není pro nikoho, kdo si rád vyhraje, kdo vrství, zdobí, používá hromady sprejů, Distress inkoustů, výřezů, kytiček a dalšího. Tento styl je moderní a lehký. Dá se říci, že je odrazem dnešní doby, je jednoduchý a čistý, mnohdy rychlý, avšak nikdy ne odfláknutý a vždy precizní.

Clean and simple znamená v překladu Čistý a jednoduchý. Základem je jeden centrální prvek a mnoho volného místa kolem. Ono volné místo reprezentuje slovo clean. Místo nemusí být bílé, lze pracovat na jednobarevném podkladu, ale nikdy ne na pestrém, vzorovaném. Simple – jednoduchý – takový by měl být použitý motiv, měl by být snadno vytvořený, zajímavý a vždy by tento centrální motiv měl na sebe strhnout celou pozornost. Laicky řečeno clean and simple style je o tom vytvořit uprostřed nebo v jiné části papíru motiv, který bude vypovídat o charakteru projektu a který bude mít kolem sebe mnoho volného prostoru.

Pro lepší vysvětlení jsem připravila několik jednoduchých projektů. Ukážu vám ultra clean and simple styl až po horní hranici tohoto stylu.

Ve všech ukázkách pracuji s jedním setem razítek – značky Pink and Main – jmenuje se Mister. A abych vám ukázala opravdu čistou a jasnou ukázku stylu budu pracovat v monochrome – tedy v barvách, které jsou si blízké. Vybrala jsem černou a šedou na bílém podkladu.

První přání je úplně jednoduché, centrální část tvoří obrázek a nápis, to je vše. Jednoduché, čisté. Kolem motivu je mnoho volného místa a motiv na sebe strhává pozornost. Kromě pěti různých razítek, tří různých inkoustů jsem nepoužila nic navíc. Žádné zdobení. Kdybych kolem motivu lepila washi pásky, kamínky apod. už by to nebyl clean and simple styl.


Druhé přání má již dvě vrstvy, což je nejčastější počet vrstev. První tvoří razítkovaný motiv knírku a druhou tvoří vellum s embosovaným motivem. Na dozdobení jsem použila tři kamínky. Víc nic. Opět je kolem motivu mnoho volného prostoru. Přání je zajímavé, netradiční a opravdu clean and simple. Myslím, že právě pro pánská přání je to super styl


Třetí přání má také dvě vrstvy. Ne vždy se musíte držet jen klasických materiálů. Na tomto přání jsem využila šablonu, strukturovací pastu a velmi zajímavý embosovací prášek. Vzniklo neobvyklé pozadí. Jelikož pozadí samo o sobě je již dosti výrazné, motiv na něm, který tvoří druhou vrstvu je velmi jednoduchý. Jen dvě razítka a víc nic. I takto může vypadat přání v clean and simple stylu.

Kde je vlastně hranice, za kterou už není styl clean and simple, ale možná jen simple? Tato hranice je dána prostorem kolem motivu a počtem vrstev. Toto poslední přání v sobě spojuje mnoho technik. Je vytvořeno ze čtyř vrstev a dalo by se říci, že takové přání by mi v USA již neprošlo jako clean and simple, i když mám kolem spoustu volného prostoru. Na obrázcích vidíte, jak jsem vytvořila pozadí přání. Jak vznikly jednoduché vrstvy.




Pokud bych vynechala papíry se vzorem a využila bych pouze část s texturou a část s textem, bylo by to přání clean and simple. Takto je to opravdu jen simple. Tedy jednoduché přání, ale rozhodně ne clean.


Proto prosím, pokud budete chtít tvořit v tomto stylu dodržujte jeho pravidla, která jsou jasně daná:

  •  jeden hlavní motiv (může být složený z více prvků)
  •  mnoho volného prostoru kolem motivu
  •  limitovaný počet vrstev (maximálně 3) a ozdob
  •  jednoduchost a snadné vytvoření, takové, že jste schopni vytvořit mnoho podobných projektů v  krátkém časovém intervalu

Přeju prima den

Katka Dachovská

www.katecrafts.com

3 komentáře: